середу, 27 березня 2024 р.

Методичні рекомендації для організації національно-патріотичного вихованн

У МОН оприлюднили методичні рекомендації щодо організації діяльності центрів національно-патріотичного виховання (27.02.2024р.)

Формувальне оцінювання: способи та інструменти залучення учнів

Наказ МОН про затвердження методичних рекомендацій щодо організації діяльності центрів національно-патріотичного виховання

У Міністерстві освіти і науки України затвердили методичні рекомендації щодо організації діяльності центрів національно-патріотичного виховання. Документ також має орієнтовний план заходів для впровадження Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») у закладах освіти.

Згідно з Законом України «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності», до закладів сфери утвердження української національної та громадянської ідентичності належать:

  • заклади освіти;
  • заклади культури;
  • молодіжні центри;
  • інші заклади, які здійснювали діяльність з національно-патріотичного виховання, військово-патріотичного виховання та/або громадянської освіти.

Водночас заклади національно-патріотичного спрямування, які працюють з учнівською молоддю, повинні виховувати всесторонньо розвинені особистостей, здатних творчо мислити, творити в духовній і матеріальній сферах, а також самостійно й колективно виконувати поставлені завдання та адекватно реагувати на виклики XXI сторіччя.

Демотивованість учня: ознаки та рекомендації

Щоб досягти цього у МОН рекомендують закладам освіти, сфокусувати увагу роботи гуртків національно-патріотичного спрямування на:

  • активному залученні родин до національно-патріотичного виховання;
  • популяризації та збереженні культурної спадщини й культурних цінностей України;
  • формуванні в школярів лідерських компетентностей, особистої психологічної та духовної стійкості, проективної життєвої позиції й усвідомленої громадянської відповідальності;
  • дбайливому ставленні до довкілля й природних ресурсів держави;
  • ушануванні видатних особистостей українського державотворення, ветеранів України, героїв, які полягли в боротьбі за захист незалежності та територіальної цілісності України;
  • формуванні та утвердженні патріотичної свідомості, любові до України, поваги до державних символів і державної мови;
  • залученні школярів до активної участі в громадському житті;
  • популяризації історії України, зокрема боротьби українського народу за самовизначення й творення власної держави;
  • інформуванні школярів про важливість здорового способу життя, навчання навичок безпеки життєдіяльності;
  • запобіганні проявам негативної поведінки, злочинності, наркоманії, алкоголізму;
  • формуванні сприйняття державної мови як прояву національної цінності;
  • ознайомленні учнів із міжнародним гуманітарним правом та особливостями його застосування на території України в історичній ретроспективі тощо. 

Культурно-гігієнічні навички: що передбачено

Практичні рекомендації та картки контролю, що допоможуть перевірити, як вихователі організовують роботу формування в дітей культурно-гігієнічних навичок.

ВЗЯТИ У РОБОТУ

Також для реалізації мети потрібно використовувати різні форми та методи організації: від бесід і диспутів — до зустрічей, лекцій і створення просвітницького контенту (дописів у соціальних мережах, подкастів, блогів тощо) тощо.

Окрім того, у методичних рекомендаціях зауважено, що під час підготовки уроків, заходів і повсякденного спілкування з учнями й ученицями педагогам варто акцентувати на навколишніх сучасних подіях та їхній критичній оцінці.

На думку фахівців освітнього відомства, одними з основних тенденцій розвитку виховання в сучасному закладі освіти має стати пошук форм «діяльного патріотизму» і конструктивних проектних форм патріотичного виховання, а також організація та впровадження Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).

Посилання на відповідні навчальні програми військово-патріотичного напряму, що отримали гриф МОН, орієнтовний план заходів щодо впровадження гри «Сокіл» («Джура») й інші корисні матеріали можна знайти в додатку до Методичних рекомендацій МОН.

Повне або часткове копіювання будь-яких матеріалів сайту, цитування, публікація їх анотованих оглядів допускаються лише з письмового дозволу редакції сайту Педрада
Джерело: https://oplatforma.com.ua/news/74814-metodichni-rekomendatsii-dlya-organizatsii-natsionalno-patriotichnogo vikhovannya?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=fb_post_ped_news_74814_15.02.2024&fbclid=IwAR0m9qs9rOia4tbG1NCexKGy8NAlt6SVjbn4dSoSPGLtJtb-6rJvq6I-oK0

Немає коментарів:

Дописати коментар