понеділок, 2 жовтня 2023 р.

             10 порад, як боротися зі стресом 

  10 порад, як боротися зі стресом

Сьогодні стрес став нашим постійним супутником. Кожен бореться, як може. Одні відвідують психотерапевта, інші намагаються самостійно вийти з цього неприємного стану. Що пишуть поважні західні спеціалізовані видання про те, як боротися зі стресом?

Отже, 10 способів, як керувати своїм стресом.

1. Регулярно виконуйте фізичні вправи

Це гарний спосіб розслабити тіло та розум. Крім того, фізичні вправи покращать ваш настрій. Скільки ви повинні займатися щотижня? Виконуйте до 2 годин і 30 хвилин помірно інтенсивних вправ, таких як швидка ходьба, або 75 хвилин більш енергійних вправ, таких як плавання, біг підтюпцем або інші види спорту.

2. Добре їжте

Регулярне, добре збалансоване харчування допоможе вам почувати себе краще загалом. Це також може допомогти контролювати свій настрій. Ваша їжа має бути насичена овочами, фруктами, цільними зернами та пісним білком для енергії.

3. Глибоко дихайте

Зупинка та кілька глибоких вдихів можуть відразу зняти тиск. Ви здивуєтеся, наскільки краще ви почуваєтесь, як тільки впораєтеся з цим. Просто виконайте ці 5 кроків:

  1. Сядьте в зручну позу, поклавши руки на коліна, а ноги – на підлогу. Або ляжте.
  2. Закрийте очі.
  3. Уявіть себе в спокійному місці. Це може бути пляж, красиве трав’яне поле або будь-яке місце, де ви відчуваєте спокій.
  4. Повільно робіть глибокі вдихи і видихи.
  5. Робіть це від 5 до 10 хвилин за раз.

4. Розслабте м’язи

Коли ви відчуваєте стрес, ваші м’язи напружуються. Ви можете допомогти розслабити їх самостійно за допомогою розтягування, масажу, гарячої ванни або повноцінного сну.

Маєте проблеми зі сном? Прийміть СОНОРМІН. Це засіб рослинного походження для усунення проблем зі сном, таких як труднощі із засинанням, безсоння та неспокійний сон. СОНОРМІН сприяє зменшенню психоемоційного напруження, покращенню якості сну, скороченню періоду засинання, підвищенню розумової і фізичної працездатності, підтримці діяльності серцево-судинної системи. СОНОРМІН допомагає легше переносити зміну часових поясів при перельотах і далеких подорожах. 

У топі відгуків засобів проти безсоння популярного американського медичного сайту WebMD три найбільш ефективні дієтичні добавки: лимонний бальзам, валеріана і мелатонін. Дві з них валеріана та мелатонін входять до цього фітокомплексу. СОНОРМІН розроблений науковцями Інституту молекулярної біології і генетики НАН України фітокомплексу під керівництвом члена-кореспондента Національної академії наук України, професора Віктора Кунаха, вченого із сорокарічним досвідом роботи з лікарськими рослинами.

5. Уповільніть темп свого життя

Сучасне життя настільки насичене. Іноді нам просто потрібно сповільнитися та розслабитися. Подивіться на своє життя і спробуйте, наприклад:

  • Налаштуйте годинник на 5–10 хвилин уперед. Таким чином ви отримаєте запас часу та уникнете стресу від запізнення.
  • Розбивайте великі роботи на менші. Наприклад, не намагайтеся відповісти на всі 100 електронних листів, якщо вам не потрібно. Просто дайте відповідь на кілька з них.

6. Зробіть перерву, заплануйте відпочинок

Заплануйте собі речі, які дадуть вам змогу відпочити від стресу, отримати задоволення. Отримайте заспокоєння від йоги, медитації, молитви, слухання улюбленої музики, проведення часу на природі.

7. Знайдіть час для хобі

Вам потрібно виділити час на те, щоб робити те, що вам подобається. Намагайтеся це робити кожного дня. Це не повинно забирати багато часу – навіть 15–20 хвилин підійдуть. До розслаблюючих хобі належать такі речі, як: читання, в’язання спицями, фільм, кросворд, гра в карти та настільні ігри.

8. Говоріть про свої проблеми з тими, кому довіряєте 

Якщо щось турбує вас, розмова про це може допомогти знизити ваш стрес. Ви можете поговорити з людьми, яким довіряєте, – членами родини, друзями, священиком, лікарем.

А ще можна поговорити із собою. Це називається саморозмова. І ми всі це робимо. Але для того, щоб саморозмова допомогла зменшити стрес, вона повинна бути позитивною.

9. Намагайтеся бути спокійними

Зрозумійте, що не можете робити все ідеально, як би ви не старалися. Ви також не можете контролювати все у своєму житті. Тому зробіть собі послугу та перестаньте думати, що ви можете зробити дуже багато. І не забувайте зберігати почуття гумору. Сміх дуже допомагає розслабитися.

10. Усуньте тригери

Це найважливіша порада. З’ясуйте, які найбільші причини стресу у вашому житті. Спробуйте виключити їх зі свого життя або принаймні зменшити їх.

Якщо ви не можете визначити основні причини свого стресу, спробуйте вести щоденник стресу. Зверніть увагу на те, коли ви відчуваєте найбільше занепокоєння. А вже потім знайдіть способи усунути або зменшити ці тригери.

Боріться зі стресом, адже він може переростати в депресію. І тоді вже лікарі можуть рекомендувати прийом спеціальних препаратів. Зокрема, при легкій і помірній депресії допомагає адаптоген родіола рожева. Нещодавно було проведено наукове дослідження, яке оцінило ефективність екстракту родіоли рожевої для лікування пацієнтів, які страждають легкою/помірною депресією. Клінічне дослідження ІІІ фази проводилось як рандомізоване подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження з паралельними групами протягом 6 тижнів. Показано, що екстракт родіоли рожевої SHR-5 демонструє антидепресивну дію у пацієнтів з депресією легкого та помірного ступеня. Радіола рожева входить до складу дієтичної добавки ВІКТОРІН.

Рослинний комплекс «ВІКТОРІН» захищає від застуд, допомагає відновитися після тяжких хвороб, бореться зі стресом та втомою. Це інноваційна розробка вчених Інституту молекулярної біології і генетики НАН України, які мають 40-річний досвід роботи з адаптогенними рослинами, що підвищують стійкість організму до різноманітних стресів.

ВІКТОРІН стимулює імунітет, підвищує опірність організму до інфекцій, що є дуже актуальним під час пандемій та сезонних застудних захворювань. Цей фітопрепарат зменшує шанс захворіти або полегшує перебіг хвороби, якщо людина вже захворіла, є ефективним імуномодулятором для відновлення імунної системи під час одужання після важких захворювань, зокрема після COVID-19.

До того ж, ВІКТОРІН сприяє підвищенню тонусу та життєдіяльності організму, поліпшує працездатність (фізичну і психічну), зменшує ознаки загальної слабкості та втоми. Саме тому його рекомендують приймати після стресу, переохолодження, фізичної перевтоми. Також цей препарат підвищує опірність організму до несприятливих екологічних чинників (промислові забруднення, вихлопні гази, випромінювання).

У статті використані матеріали https://wb.md/3kiqmgv.




Немає коментарів:

Дописати коментар